We kunnen niet meer zonder onze mobiele telefoons. Alleen het idee al om van huis te gaan zonder het mobiele apparaatje zorgt voor rillingen over de rug van veel mensen. Tegelijkertijd is het een van de grootste ergernisbronnen ter wereld. Het constant gestoord kunnen worden, haperende software en de accu die nooit een volledige dag meegaat – we wensen ons een perfect apparaat, maar Samsung, Huawei en iPhone leveren simpelweg niet wat we nodig hebben. Of moeten we ons mobiele gedrag eens een beetje aanpassen, zodat het allemaal net even wat makkelijker wordt?
Moeten we altijd de telefoon bij ons hebben?
De kans is groot dat je dit leest op een mobiel apparaat. Zo niet, dan heb je je telefoon waarschijnlijk in de buurt liggen. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is het gewoonte, omdat we gewoon altijd de mobiel naast ons hebben liggen. Ten tweede is het pure FOMO: fear of missing out. Wanneer je niet elke vijf minuten op je telefoon kunt kijken, krijg je het gevoel dat je iets mist. Vooral voor liefhebbers van social media gaat dit overigens op, en dat kan zo ver gaan dat het een verslaving wordt.
Maar moet die telefoon wel altijd in de buurt liggen? Kunnen we mensen niet gewoon terugbellen wanneer we een oproep missen? En laten we heel eerlijk zijn, die WhatsAppberichten uit die vijftien groepen, die lopen ook echt niet weg. Verwacht iemand direct antwoord op zijn of haar bericht? Dan is het tijd om vaker langer te wachten voordat je antwoordt.
Elke tien minuten op je mobiel kijken kan ook. Elk uur ook, maar dan moet je het geluid wel aanzetten zodat je niet herhaaldelijke oproepen mist.
Werk en privé lopen dwars door elkaar heen
Een ontwikkeling die echt niet gezond is, is dat werk en privé door elkaar heen zijn gaan lopen dankzij de mobiele telefoon. Eist de werkgever dat jij bereikbaar bent op je privénummer buiten werktijd? Dat mag niet. Lees je constant je werkmail terwijl je lekker onder je Axess Europe overkapping zit en eigenlijk wilde ontspannen? Dan gebruik je je mobiel verkeerd. Scheid werk en privé direct en gooi je werkmail van je eigen mobiel af. En bereikbaar zijn buiten werktijd voor je baas? Prima, maar dan moet dat jouw keuze zijn. Het is tijd dat we een stapje terugdoen en eens kritisch kijken naar de manier waarop we onze telefoons gebruiken. Het is de bedoeling dat we de technologische ontwikkelingen in ons voordeel gebruiken. Het is niet de bedoeling dat we een slaaf van onze eigen mobiel worden.