Welke oortjes op de fiets?

Vind jij het heerlijk om muziek te luisteren of een podcast op te zetten tijdens het fietsen? Fietsen met oortjes is super, alleen moet je wel alert blijven in het verkeer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je moet goed kunnen bewegen op je fiets en het is wel handig als je niet helemaal wegdroomt in je eigen wereld, maar je ook nog bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Je telefoon vasthouden tijdens het fietsen kan je een flinke boete opleveren. Als je stilstaat mag je je telefoon wel vasthouden. Fietsen met wel oordopjes is toegestaan als je handsfree je telefoon bedient en als je zorgt dat je omgevingsgeluiden hoort. Wij hebben voor je uitgezocht met welke modellen jij veilig deelneemt aan het verkeer. Je leest het hier.

Blijf alert met oortjes met ambient mode

De Rijksoverheid stelt dat je naar je telefoon mag luisteren, mits je dat handsfree doet en de omgevingsgeluiden nog kunt horen. Nou kun je dat regelen door maar één dopje in je oor te doen en je andere oor vrij te houden, maar dat is niet echt ideaal. Dan hoor je de muziek of je podcast maar half en dat is zonde. Gelukkig hebben de producenten van oortjes hier iets op gevonden door modellen te ontwikkelen met ambient mode. Daarbij is het zo geregeld dat jij lekker muziek kunt luisteren en je tegelijkertijd de geluiden van buitenaf ook nog kunt horen. Zo hoor je wat er om je heen gebeurt en kun je als het nodig is meteen reageren.

Oordopjes met optimale bewegingsvrijheid

Op de fiets beweeg je best wel veel. Je moet regelmatig naar links en naar rechts kijken en als je een straat oversteekt ook achter je. Oortjes die jou optimale bewegingsvrijheid geven zijn dan aan te raden. Dat brengt je al snel op draadloze modellen, want daarbij kun je bewegen zoveel als je wilt. Bij modellen met draad is dat een stuk lastiger, want elke keer als je draait, draait het snoer met je mee. Als je te veel of te abrupt beweegt kan dopje zo maar uit je oor schieten. De draadloze varianten bieden meer bewegingsvrijheid en maken het veiliger voor je. Met bediening op de dopjes zelf hoef je ook niet te zoeken naar de knoppen op het snoer waardoor je wellicht uit balans raakt. 

Oortjes die in je oor blijven zitten

Niks zo vervelend als oortjes die niet goed blijven zitten of erger nog uit je oren vallen. Met een variant met snoer kun je ze dan nog wel terugvinden, maar bij de draadloze variant ben je zo een dopje kwijt. En dat is als je op de fiets erg onhandig, want jij bent inmiddels al verder gefietst en vind dan je dopje nog maar eens terug. Zorg dus voor oordopjes die goed passen en gedurende de hele rit stevig in je oor blijven zitten, ook als je ze bedient in je oor. Er zijn modellen te krijgen met verschillende setjes eartips van foam of siliconen zodat je ze op maat kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *