Sim only: hoe zit het ook al weer precies?

Met een simkaart is het mogelijk om te bellen en internetten met een mobiele telefoon. Vaak wordt een nieuwe smartphone gekocht samen met een abonnement op een simkaart. Je betaalt dan maandelijks voor zowel de telefoon als het abonnement. Je kunt er echter ook voor kiezen om de telefoon en het abonnement los van elkaar aan te schaffen: een sim only abonnement. Je krijgt dan van je provider alleen een simkaart. Deze simkaart wordt sim only genoemd.

Prepaid of abonnement
Sim only kaarten zijn verkrijgbaar met een prepaid tegoed of met een abonnement. Met een abonnement, ook wel een bundel genoemd, weet je van tevoren hoeveel MB’s, sms’jes en belminuten je per maand mag gebruiken. Er zijn ook sim only onbeperkt 4G abonnementen, maar daar geldt dan toch altijd een fair user policy (FUP) die extreem gebruik beperkt. Bij prepaid koop je voor een bepaald bedrag MB’s, sms’jes en belminuten in. Wanneer dit tegoed op is, kun je niet meer bellen en moet je eerst nieuw tegoed kopen.

Voordelen van sim only
Een losse telefoon kopen met een sim only abonnement is goedkoper dan kiezen voor een abonnement met telefoon. Zeker wanneer je telefoon nog niet aan vervanging toe is, is een sim only abonnement een slimme oplossing. Sim only abonnementen zijn de voordeligste abonnementen in de mobiele telefonie. Kiezen voor sim only biedt nog meer mogelijkheden. Sommige providers hebben extra voordelige sim only kaarten voor hun klanten. Tegenwoordig kun je vrijwel probleemloos overstappen van provider en/of abonnement. Dat betekent dat je na afloop van een bestaand contract met toestel en abonnement kunt overschakelen naar sim only.

Sim only wordt aangeboden om sneller internet mogelijk te maken in een buitengebied. Huishoudens en bedrijven waar geen DSL of kabel-verbinding mogelijk is, kunnen 4G als alternatief inzetten. De huidige aanbieders daarvoor zijn KPN met Sneller Internet Buitengebied, T-Mobile met 4G voor thuis, EvenWifi met Tijdelijk Onbeperkt 4G en Internet Creators met Snel Internet Buitengebied. Deze abonnementen zijn beschikbaar mét 4G-router en zonder: sim only.

Simlockvrij
Wil je gebruik gaan maken van een sim only abonnement dan heb je een simlockvrij toestel nodig. Dat betekent dat het toestel te gebruiken is met alle simkaarten. Bij abonnementen met telefoon zit er meestal een simlock op de smartphone. Op verzoek kan je provider, na een periode van meestal een jaar, je smartphone kosteloos simlockvrij maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *