Tips voor het gebruiken van een camera in plaats van je iPhone!

Tegenwoordig maakt iedereen gebruik van de fotomogelijkheden die smartphones bieden. Dit is door het compacte formaat van een smartphone namelijk ontzettend handig. Tóch kan een smartphone niet tippen aan de kwaliteit van een échte camera. Houd je van compact, maar zoek je ook naar kwaliteit? Dan is een compact camera wellicht iets voor jou. Hieronder vind je een aantal tips met betrekking tot het uitzoeken van de beste compact camera die aansluit op jouw wensen.

1. Let op de lens

Een compact camera heeft een ingebouwde lens. Deze kan dus niet worden vervangen door een andere lens, zoals bij een spiegelreflexcamera wel kan. Het is daarom extra belangrijk dat je goed let op de kwaliteiten van de ingebouwde lens. Kijk bijvoorbeeld naar het zoombereik. Zo zal een compact camera met een maximaal zoombereik van 20mm wat tegenvallen voor iemand die ver wil zoomen. Ook het diafragma is relevant. Deze bepaalt tot in welke mate je scherptediepte zal zien in de foto’s.

2. Foto’s of video’s?

Dat je met een compact camera foto’s kan maken is natuurlijk vrij voor de hand liggend. Maar wist je dat de meeste compact camera’s tegenwoordig ook beschikken over excellente videokwaliteit? Wanneer je van plan bent om te filmen met je compact camera, dien je rekening te houden met de kwaliteit in combinatie met het maximaal aantal beelden per seconde. Vooral de wat betere en de beste compact camera’s filmen tegenwoordig zonder problemen 4K in 60 beelden per seconden. Voor hobbymatig gebruik is 1080p echter al meer dan voldoende.

3. Kijk wat de camera als geheel te bieden heeft

De beste compact camera van tegenwoordig doet meer dan slechts alleen foto’s maken. Een goede camera maakt je het leven een stuk makkelijker. Zo zijn veel compact camera’s tegenwoordig uitgerust met Wi-Fi en NFC, zodat je draadloos je foto’s en video’s kunt overzetten. Ook zie je tegenwoordig steeds vaker compact camera’s met kantelbare schermpjes. Dit is ideaal voor het maken van goede selfies of vlogs. Ook zal een klapschermpje mogelijkheid bieden wanneer je de camera in een lastige hoek moet manoeuvreren en je alsnog het schermpje wil zien.

4. Hoe compact is compact?

Niet elke compact camera is even compact, dit heeft voor een groot deel te maken met de ingebouwde lens. Een lens die ver kan zoomen neemt nou eenmaal meer ruimte in beslag dan een lens die een klein zoombereik heeft. Het is dan ook aan te raden om voor jezelf na te gaan hoé compact de camera precies moet zijn. Zo weet je zeker dat je straks niet met een compact camera zit, die eigenlijk niet compact genoeg is.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *