veilig internetten onderweg

Veilig internetten onderweg op je smartphone

De kans zal momenteel niet erg groot zijn dat je binnenkort op reis gaat naar het buitenland. Maar de kans dat je binnen Nederland een (korte) reis maakt is in de huidige situatie waarin we ons bevinden niet ondenkbaar, maar het zal waarschijnlijk niet meer zijn dan de (trein) reis naar je werk, je studie, je stage, naar familie of vrienden.

Om je onderweg te kunnen vermaken of wat te kunnen werken heb je waarschijnlijk vrijwel altijd je smartphone en/of laptop bij je. Onderweg naar je bestemming kun je vaak gebruik maken van openbaar wifi. Ook op de locatie zal een wifi netwerk beschikbaar zijn waar je gebruik van kunt maken. Helaas zijn deze openbare wifi netwerken niet altijd even veilig. Daarnaast is de verbinding vaak niet erg stabiel en is het kiezen van het juiste netwerk soms ook nog behoorlijk riskant.
Om onderweg toch veilig gebruik te kunnen maken van internet, in zowel het binnen- als buitenland, hebben wij een aantal handige tips voor je. Met deze tips bescherm je je eigen veiligheid online en kun je daarnaast ook nog eens geld besparen! Wie wil dat nou niet?

Openbaar wifi
Inloggen op openbare wifi-netwerken brengt enige risico’s met zich mee. De verbinding kan soms erg traag zijn en je deelt ongewenst meer informatie dan je zou willen. Het liefst wil je je privacy zoveel mogelijk beschermen en veilig onderweg kunnen internetten. Gelukkig biedt een Virtual Private Network (VPN) de oplossing. Maar hoe kan een VPN jouw helpen om veilig te kunnen internetten als je onderweg bent?

Wat is VPN?
VPN is de afkorting voor Virtual Private Network en simpel uitgelegd zorgt een VPN ervoor dat jouw IP-adres wordt aangepast door verbinding te maken met een server uit een ander land. Op deze manier kun je anoniem het internet op en is jouw IP-adres (en dus ook locatie) geheim. Je surft dus als het ware op een privé-netwerk en je gegevens zijn niet zichtbaar. Met een VPN-verbinding wordt internetten een stuk makkelijker en veiliger! VPN fungeert als het ware als een tussenpersoon tussen jouw smartphone, tablet of laptop en de server. Hieronder geven we daarom een aantal beveiligings tips én een bespaartip!

1. Bescherm je gegevens op internet

Als je onderweg bent maak je in Nederland gebruik van je databundel. Dat is makkelijk en vaak ook redelijk snel. In het buitenland is het vaak net even anders. Internetten is er vaak duur en je bent eerder door je bundel heen aangezien je niet altijd van wifi gebruik kunt maken. Dus is de kans groot dat je regelmatig moet inloggen op openbare wifi-netwerken. Maar ook in Nederland is het soms noodzakelijk of makkelijker om op een openbaar wifi-netwerk in te loggen.
Soms hoef je bij dit soort netwerken geen wachtwoord in te vullen en kan dus letterlijk iedereen gebruikmaken van de internetverbinding. Deze wifi-netwerken zijn onbetrouwbaar, want hackers kunnen makkelijk het netwerk aanvallen en jouw persoonlijke gegevens inzien en zelfs stelen. Om toch veilig gebruik te kunnen maken van dit soort netwerken wordt geadviseerd om je data online te beschermen met een vpn verbinding. Met een VPN maak je anoniem verbinding met een openbaar wifi-netwerk, dus kunnen hackers niet zomaar jouw gegevens inzien. Maak daarom altijd gebruik van een VPN-verbinding als je het zekere voor het onzekere wil nemen en jouw privacy wil waarborgen.

2. Controleer op HTTPS

Als je gebruik maakt van een openbaar netwerk kun je in de browser controleren of je met een versleutelde verbinding te maken hebt. De S staat voor secure. De website eigenaar heeft een beveiligingscertificaat op zijn of haar website waarmee wordt aangegeven dat het dataverkeer op de website versleuteld plaatsvindt. Dit kun je eenvoudig controleren of er een slotje staat (Soms met de naam van de website), of er https staat of dat er simpelweg “beveiligd” staat. Voor de zekerheid kun je er op klikken, zodat je kunt zien of het certificaat geldig is en door wie het is uitgegeven. Zie je geen slotje of https staan? Wees dan extra voorzichtig. Log niet in op de site, vul geen persoonlijke informatie in en als het een website van jouw werkgever betreft neem dan contact op met jouw werkgever.

3. Gebruik twee factor authenticatie

Een andere tip is twee factor authenticatie. Dit is een veiligere manier van inloggen waarbij er naast het gebruiken van een inlognaam en wachtwoord nog een extra factor nodig is om in te loggen. Dit kan een sms zijn die je op je telefoon ontvangt, het kan een code zijn via een authenticatie app of bijvoorbeeld via gezichtsherkenning. Het is aan te raden om twee factor authenticatie in te stellen op de websites waar dit mogelijk is, het voegt een extra factor toe die moeilijker is om te kraken.

4. Ga niet internetbankieren en doe geen financiële transacties

Het is niet verstandig om op een openbaar netwerk gebruik te maken van internetbankieren of om financiële transacties uit te voeren. De beveiliging is immers vaak niet op orde en het laatste wat je wilt is dat hackers toegang krijgen tot jouw financiële gegevens.

5. Bespaar geld bij het boeken van hotels en vluchten

Je kunt met het boeken van vluchten en accommodaties geld besparen door een VPN te gebruiken. De prijzen van vluchten en accommodaties kunnen soms flink verschillen per locatie. Als je een overnachting en een vliegticket boekt kun je het beste de prijzen vergelijken door verschillende VPN-locaties te proberen. Je meldt je dus aan op servers uit verschillende landen om de prijzen per locatie te zien. Zet je locatie bijvoorbeeld eens op Noord-Amerika of een Oost-Europees land en je zult zien dat het soms tientallen tot honderden euro’s per boeking kan schelen. Op deze manier verdien je die paar euro per maand die je aan je VPN-verbinding uitgeeft dus dubbel en dik terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *