WhatsApp, dé messaging-gigant bekend over de hele wereld. Voor velen in de Westerse wereld hét middel om op een makkelijke en laagdrempelige manier met elkaar te communiceren. Even snel een berichtje of foto delen met een vriend of de familie, het kan allemaal super makkelijk.
Tegenwoordig onderdeel van Facebook maar ooit begonnen als één van de eerste apps waarmee je via internet berichten met elkaar kon uitwisselen. Wifi of mobiele data verbinding en je kunt eindeloos appen. Hoewel er vele voordelen zijn voor het gebruik van Whatsapp en haar concurrent Telegram zijn er ook een aantal risico’s. Wij bespreken de voordelen maar ook de gevaren en hoe je deze kunt minimaliseren, bijvoorbeeld met het gebruik van een VPN.
Laatste ontwikkeling
Aanvankelijk draaide WhatsApp om het verzenden of ontvangen van berichten, foto’s of wat documenten. Maar na verloop van tijd, gezien de populariteit ervan onder mensen, werd het ontwikkeld. Ten eerste is er een functie voor audiogesprekken waarmee je zo lang als je wilt een gratis audiogesprek via internet kunt voeren. Om te concurreren met Instagram kreeg WhatsApp daarna een nieuwe functie genaamd “Statusupdate”, wat betekent dat je elke foto of video 24 uur lang kunt uploaden. Deze functie is de meest efficiënte manier om bijvoorbeeld je bedrijf, producten en services onder de aandacht te brengen.
Zoals we allemaal weten, is WhatsApp nu eigendom van Facebook en heeft het de laatste ontwikkelingen en updates gekregen om de privacy en veiligheid van gebruikersinformatie in het oog te houden.
Zo heeft WhatsApp onder meer:
- Gecodeerde berichten: Alle berichten die je verzendt of ontvangt op WhatsApp zijn end-to-end versleuteld; in eenvoudige bewoordingen kan WhatsApp uw berichten niet lezen of horen, en Facebook evenmin.
- Geen contacten delen: WhatsApp zal uw contactgegevens nooit met Facebook delen.
- Privégroepen: Al uw groepen op WhatsApp blijven privé.
Onlangs waren er geruchten dat WhatsApp al je informatie met Facebook kan delen, inclusief berichten, telefoontjes, contactgegevens, etc. Later kwam WhatsApp hierover met nieuws en plaatste een verduidelijkende tweet die al deze geruchten naar het rijk der fabelen verwees.
Echter zijn er wel degelijk nadelen die aan het gebruik van WhatsApp kleven, zoals:
- WhatsApp Web Malware, er kan via Whatsapp malware op je pc worden geinstalleerd, voornamelijk op een Android toestel.
- WhatsApp-overeenkomst: telkens wanneer je WhatsApp installeert, ga je bij de start akkoord met een overeenkomst zonder deze te lezen. Die overeenkomst bevat enkele vertrouwelijke informatie, zoals WhatsApp die toegang heeft tot je contacten, afbeeldingen, bestanden, video’s, enz.
Beveilig je privacy via een VPN
De meest efficiënte manier om je privacy te beveiligen, is door gebruik te maken van een Virtual Private Network (VPN). Een VPN versleutelt al het internetverkeer van jouw apparaat en leidt het via een andere server. Er zijn verschillende betrouwbare VPN’s zoals bijvoorbeeld Express VPN.
WhatsApp Vs. Telegram
Wat zijn de verschillen tussen WhatsApp en Telegram? Er zijn een aantal belangrijke verschillen namelijk:
- WhatsApp gebruikt end-to-end-codering, terwijl Telegram het alleen gebruikt voor geheime chats.
- Telegram heeft niet de functie “Statusupdate”.
- Telegram kan zich 200.000 leden in een groep veroorloven, terwijl WhatsApp je slechts 256 gebruikers toestaat.
- WhatsApp biedt de mogelijkheid van Cloud Backup voor chats, terwijl Telegram deze functie niet heeft.